תחום CBT

 CBT     (Cognitive Behavioral Therapy)

הטיפול הקוגנטיבי התנהגותי הוא מערך טיפולים, יצירתי ויעיל אשר נועד להפחית מצוקה נפשית. הוא מבסס את ההפחתה על התנהגות – הפעולות והמנהגים היום יומיים , קוגניציה- מחשבות, תפיסות, אמונות והחלטות.

הגישה הינה פסיכו- חינוכית מבוססת מחקר וממוקדת מטרה, הכוללת כלים שהוכחו כיעילים בעבודה עם ילדים ונוער בכלל, ובעבודה עם תלמידים המתמודדים עם אתגרים בתחום החברתי רגשי והתנהגותי בפרט.

הטיפול מתייחס לשלושה מימדים : המימד המחשבתי, המימד הרגשי והמימד ההתנהגותי. בין המימדים האלו קיימים קשרי גומלין חזקים אשר מחריפים ומעצימים בעיות שונות. כך למשל, דפוס חשיבה מסוים עשוי ליצור תגובה גופנית של מתח, וזו עלולה להעצים את אותו דפוס מחשבתי. כתוצאה מכך עולים רגשות שליליים ודפוסי התנהגות לא יעילים אשר מחריפים את המצוקה.

הטיפול נועד "לפרק" את קשרי הגומלין השליליים ולבנות במקומם קשרי גומלין אחרים לצורך התמודדויות יעילות יותר בחיים. הטיפול עוסק לכן בהגמשת דפוסי החשיבה והרגשות הקשורים בהם, בהטמעת דרכי חשיבה יעילות יותר עבור המטופל, ובניסיונות לשינוי ההתנהגות הקשורה בדפוסי החשיבה השונים.

במסגרת ההתערבות התלמידים לומדים ומתרגלים פיתוח מיומנויות התמודדות עם אתגרים בין אישיים ורגשיים, שהסביבה הטבעית בבית הספר מזמנת להם. אתגרים כגון: התמודדות עם תסכול, דחיה חברתית, קושי בקבלת מרות, הימנעות מלמידה, יצירת קשרים חברתיים, פחד מכישלון, כמו גם הטעמת דרכי חשיבה יעילות, ויסות או מיתון הרגשות ובניסיונות לשינוי ההתנהגות.

תכנית ההתערבות  נבנית בהלימה למטרות התח"י.

(מתוך אתר "משרד הבריאות",  "טיפול קוגנטיבי- התנהגותי בילדים נ'.מור, י'. מאיירס, צ'.מרום, א'. גלבוע-שכטמן)