תחום נפשי

דף זה תוכלו לקרוא על התמיכות שמעניק משרד החינוך לילדים עם הפרעות נפשיות – תמיכה מסוג הוראה ולימוד, התאמות ושירותים טיפוליים, וכן זכויות מטעם משרד הבריאות, זכויות מטעם המוסד לביטוח לאומי ומידע נוסף על זכויותיהם מאתר כל-זכות.

תמיכות של משרד החינוך

 תמיכה מסוג הוראה ולימוד

במסגרות החינוכיות התלמיד מקבל מענה חינוכי בתחומי ההתארגנות עם החומר הנלמד, התאמה של דרכי הלמידה וההיבחנות בהתאם לצרכיו ולתפקודו.

התלמיד עשוי לקבל מענה חינוכי-טיפולי מתאים לו על רצף של מסגרות חינוך, החל מלימוד במערכת החינוך הרגילה, דרך תוכנית חינוכית-טיפולית מותאמת על ידי צוות בית הספר וכלה בתמיכה מקצועית מתוכנית השילוב בליווי מתי"א על ידי מומחים בתחום או מטפלים ממקצועות הבריאות והטיפול באמצעות הבעה ויצירה.

תלמידים המתמודדים עם קשיים רגשיים-נפשיים מורכבים, שהיכולת הקוגניטיבית שלהם תקינה, ושעות השילוב אינן מהוות מענה מספיק עבורם, אך גם אינם זקוקים למסגרת כוללנית של בית ספר להפרעות נפשיות – עשויים לקבל מענה במסגרת ביניים: כיתת חינוך מיוחד בתוך בית ספר רגיל, המתמחה בהפרעות נפשיות-רגשיות ומהווה מסגרת תומכת עבור תלמידים אלו.

יש מעט כיתות חינוך מיוחד ייחודיות הנותנות מענה בתוך בתי הספר הרגילים, וכאשר יש צורך במסגרת תומכת ואינטנסיבית יותר, ניתן לשקול את השמתו של התלמיד בבית ספר להפרעות נפשיות. במקרה שהגורמים הרפואיים ימליצו על אשפוז, התלמיד יהיה זכאי לקבל שירותי חינוך בבית הספר שבבית החולים.

במקרים מיוחדים שבהם ממליץ הפסיכיאטר על הישארות בבית לצורך איזון או טיפול מעל שלושה שבועות היעדרות, ניתן לקבל שעות הוראה או טיפול בבית התלמיד למשך מספר שעות שבועית. השירות ניתן בהתאם לחוק ילדים חולים, לאחר פנייה מהמוסד החינוכי שבו לומד התלמיד. לפרטים ראו בדף ילדים חולים – תמיכות, זכויות וזכאויות.

תמיכה מסוג התאמות

הצוות החינוכי ישקול התאמות נוסף על ההתאמות הכלליות: נוכחות איש צוות מוכר לתלמיד בחדר הבחינה שיהווה מקור לביטחון ולהרגעה לאורך הבחינה באמצעות מילות עידוד, מיתון ותמיכה ויסייע בהתנהלות ובהתארגנות לקראת במהלך המבחן וכן מתן אפשרות להפסקות לפרקי זמן קצובים.

שירותים טיפוליים

ישנם סוגי טיפול שונים ומגוונים לתלמידים הזקוקים לתמיכה. הטיפולים ניתנים על ידי אנשי מקצוע המתמחים בעבודה עם ילדים ונוער המתמודדים עם קשיים נפשיים-רגשיים: פסיכיאטר, פסיכולוג קליני, חינוכי או התפתחותי, עובדים סוציאליים, מטפלים בהבעה וביצירה, יועצים חינוכיים, מרפאים בעיסוק ומורים לחינוך מיוחד.

הטיפול ניתן או באופן פרטני או קבוצתי, ותוכן הטיפול הוא בהתאם למקצועו של הגורם המטפל ולצורכי התלמיד. סוגי ההתערבות עשויים לכלול, בהתאם לצורכי התלמיד, פסיכותרפיה אישית, מיקוד במיומנויות לוויסות רגשי, תחושתי, מיומנויות חברתיות, שליטה עצמית, פתרון בעיות, התארגנות ועוד. למידע נוסף על מקצועות הבריאות במסגרות החינוך. 

זכויות מטעם משרד הבריאות

להלן פירוט עיקר הזכויות הרפואיות לתלמידים עם הפרעות נפשיות, כמפורט באתר כל הבריאות של משרד הבריאות:

סל שירותים

טיפולי שיניים

אשפוז

זכויות מטעם המוסד לביטוח לאומי

הפרעות נפשיות

לפי אתר המוסד לביטוח לאומי, הורה לילד עם פסיכוזה או מצב פסיכיאטרי אחר עשוי להיות זכאי לקצבת ילד נכה אם הוא עונה על התנאים הבסיסיים המפורטים באתר המוסד לביטוח לאומי. ילדים עם בעיות נפשיות אחרות עשויים להיות זכאים גם הם לקצבה בהתאם לאבחנה ולמצבו הנפשי של הילד. לפרטים על המסמכים שיש להגיש, קביעת הזכאות, סכום הקצבה לזכאים ופרטים נוספים ראו בדף קצבת ילד נכה – ליקויים נפשיים באתר המוסד לביטוח לאומי.

תלות בעזרת הזולת

לפי אתר המוסד לביטוח לאומי, הורה לילד הזקוק לעזרה בביצוע פעולות היום-יום: הלבשה, אכילה, רחצה, ניידות בתוך הבית והיגיינה אישית באופן החורג במידה ניכרת מבני גילו, עשוי להיות זכאי לקצבת ילד נכה אם הוא עונה על התנאים הבסיסיים המפורטים באתר המוסד לביטוח לאומי. קביעת תלות בעזרת הזולת מחייבת במרבית המקרים בדיקה של הילד בוועדה. לפרטים על הוועדה, המסמכים שיש להגיש, קביעת הזכאות, סכום הקצבה לזכאים ופרטים נוספים ראו בדף קצבת ילד נכה – תלות בעזרת הזולת באתר המוסד לביטוח לאומי.

מידע נוסף באתר כל-זכות

להלן הזכויות העיקריות הרלוונטיות לתלמידים עם הפרעות נפשיות, כמפורט באתר כל-זכות.

טיפול שלא במסגרת אשפוז

מסגרות טיפול נפשי לילדים ולנוער שלא במסגרת אשפוז, עבור ילדים ובני נוער הסובלים ממצוקות רגשיות או ממשברים רגשיים, מהפרעות התנהגות, מהפרעות אישיות או ממחלות נפש. השירות ניתן ללא תשלום.

סיוע להורים

לזכויות נוספות של נפגעי נפש והורים לנפגעי נפש ראו פורטל נפגעי נפש באתר כל-זכות. 

מתוך אתר "פורטל הורים שילוב וחינוך מיוחד" משרד החינוך